Az Ön IP címe: 3.234.208.66
PDF

Bosch eszközök részeltesen

Központok

A riasztóközponthoz csatlakoznak az érzékelők, a kódkapcsoló, a telefonos vagy egyéb átjelző modulok, akkumulátor. A központok típusában fontos tény, hogy hány zónás, azaz hány db érzékelőt lehet rákötni. Létezik rádiós verzió is, ebben az esetben az érzékelők lehetnek vezeték nélküliek is. Ezt akkor érdemes választani, ha a vezetékelés nem megoldható, vagy esztétikailag nem megfelelő. A rádiós eszközök vezeték nélkül működnek, akkumulátor segítségével. Az elemek várható élettartalma 2-3 év, ami szükség esetén könnyen cserélhető.

Teljes üzemmód: Ebben az esetben valamennyi érzékelő aktiv állapotba kerül.
Éjszakai üzemmód: Ebben az esetben Ön otthon tud maradni és a telepítővel előre egyeztetett zónák lesznek csak aktívak, így a házban szabadon mozoghat úgy, hogy a rendszer élesített állapotban van.

Bosch 488 központ tájékoztató

Használati útmutatók:

Bosch 8 zónás központ
Bosch 16 zónás központ
Bosch rádiós központ

Mozgásérzékelők

A mozgásérzékelők feladata az illetéktelen behatoló érzékelése. A jelzést a testhömérséklet és a környezeti hőmérséklet közötti különbségből, változásából hozza létre.
Típusai: Kültéri érzékelő, Beltéri passzív infra, Beltéri radaros infra, Függöny infra

Bosch OD850 kültéri infra

Bosch Ism-Blp infra

Bosch Bld infra

Nyitásérzékelők

A nyitásérzékelőket ablakokra, ajtókra lehet felszerelni. Ezek az eszközök akkor lépnek működésbe, ha a nyílászárót megnyitják. Előnye, hogy a nyitásérzékelők minden esetben használhatók éjszakai módban is.

Bosch fm-102


Távkapcsolók, rádiós pánikgombok

A távkapcsolóval élesítheti/hatástalaníthatja a rendszert otthoni vagy teljes üzemmódban. A távkapcsoló alkalmas továbbá pánik jelzés küldésére is, mely a riasztó bekapcsolt állapotától függetlenül a nap 24 órájában bármikor aktiválható. Hatósugara kb 100m.

Üvegtörés érzékelők

Az üvegfelületek védelmére használjuk ezeket az érzékelőket. Egy üvegtörés érzékelő 2-3 kirakat üvegfelületét képes megvédeni.

DS1101I

Füstérzékelők

A riasztó központokhoz csatlakoztathatók analóg füstérzékelők fontos és észszerű kiegészítői lehetnek egy teljes rendszernek. Az eszközök feladata a tűz lehető legkorábbi érzékelése. Az eszközöket jelzés után manuálisan vagy a riasztó központ segítségével lehet újraindítani.

Szénmonoxid érzékelők

Miért szükséges a helyiségek szénmonoxid tartalmának mérése?

 • minden helyi, un. fosszilis energiahordozó (szén, fa, gáz, olaj stb.) elégésekor keletkezik szénmonoxid
 • a szénmonoxid rendkívül káros az egészségre, 240-szer erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, kiszorítva onnét az oxigént (a szénmonoxid által megkötött hemoglobint COHb-nek nevezik)
 • színtelen, szagtalan gáz, csak az egyéb égéstermékek jelenlétéből következtethetünk a szénmonoxid jelenlétére
 • nagyobb koncentrációban fejfájást, fáradtságot, szédülést és mellkasi fájdalmat okoz (ezek más betegség tünetei
  is lehetnek) és végső esetben halál is lehet a szénmonoxid mérgezés következménye
 • folyamatosan, huzamos ideig tartó kisebb (50-100 ppm) koncentrációban is okozhat rosszullétet, esetleg agyi károsodást.
 • A fűtő készülékek és kémények évente történő ellenőrzése ellenére meghibásodások bármikor előfordulhatnak,
  • a rossz készülékekben a tüzelőanyag tökéletlen égése miatt sokszorosan több szénmonoxid termelődik, mint a jó készülékekben
  • a rossz kéményben az égéstermék, nem a szabadba, hanem vissza a helyiségbe áramlik

Szirénák

A kültéri sziréna feladata a környezetnek jelezni, ha a rendszer riasztási állapotba kerül. A sziréna belső akkumulátorral és szabotázsvédelemmel rendelkezik, így ha valaki letépi a falra azonnal megszólal.

Infrasorompók

Amikor nagyobb terület védelme a cél, akkor használjuk ezeket az eszközöket. Beltéri felhasználása rendkívül megbízható, kültéri felhasználás esetén több tényre is tekintettel kell lenni. Az érzékelők távolságát behatárolja az időjárás, ezért minden esetben túlméretezzük a rendszereket, hogy a lehető legkevesebb vakriasztás legyen. Érdemes az eszközöket kiegészíteni fűtéssel, mely leolvasztja a ráfagyásokat. A fűtéshez minden esetben segédtápot kell felszerelni!

Ds422i 2 sugaras infrasorompó

DS484Q 4 sugaras infrasorompó